Hammamet

Poloostrov Cap Bon

Letovisko Hammamet na východním pobřeží severního Tuniska patří k nejoblíbenějším destinacím v této severoafrické zemi. Původní Hammamet se rozkládá na poloostrově Cap Bon. Ve zdejších hotelích, penzionech a apartmánech tráví svou dovolenou u průzračně čistého Středozemního moře více než 30% všech návštěvníků Tuniska. Kvalitní ubytování a prvotřídní služby nabízí v oblasti Hammamet více než stovka hotelových komplexů. Návštěvníci si tady mohou vybírat z bohaté nabídky možností, kde chtějí být ubytováni. V Hammametu jsou k dispozici jak luxusní hotelové komplexy s maximálním komfortem, tak i cenově výhodné ubytování v apartmánech a studiích.

Rušné letovisko

Podobně jako spousta letovisek na pobřeží Středozemního moře v nejen v Tunisku, ale i třeba v Řecku nebo Turecku, i Hammamet byla původně jen ospalá rybářská vesnička. S rozvíjejícím se cestovním ruchem v celém Tunisku však začala tato oblast na spojnici mezi hlavním městem Tunis a letoviskem Monastir vzkvétat. V současnosti je Hammamet jedním z nejrušnějších tuniských letovisek. O skvělou zábavu jeho návštěvníků je tady postaráno nejen přes den, ale i po setmění. Většina turistů samozřejmě tráví den na zdejších písečných plážích. S přicházejícím večerem se pak přemisťují do nejrůznějších barů, nočních klubů, diskoték a dalších zábavních podniků. Ty se následně postarají o nekonečnou zábavu až do ranních hodin následujícího dne.

Dlouhé písečné pláže

A na co se mohou turisté, kteří se rozhodli pro Hammamet jako místo, kde prožijí svou letní dovolenou u moře, těšit? V první řadě nabízí Hammamet kilometry dlouhých písečných pláží. Ty se svažují do Středozemního moře jen velice pozvolna. Jsou tak skvělým místem pro rodinnou dovolenou a pochopitelně i méně zdatné plavce. Stejně jako v dalších moderních letoviscích na břehu Středozemního moře, i v Hammametu se nabízí spousta další zábavy. K ní patří například aquapark, možnost provozovat nejrůznější vodní a plážové sporty a v centru Hammametu je k dispozici i několik sportovišť k nejrůznějšímu sportovnímu vyžití.

Historie

Historie turistiky se v Hammametu začala psát už ve 20. letech minulého století. To si zdejší panenské písečné pláže zamilovala evropská smetánka. V meziválečném období sem jezdila odpočívat vyšší vrstva nejen ze západní, ale i střední a východní Evropy. Hammamet se tak z původní nevelké rybářské vesničky začal postupně proměňovat ve významné turistické středisko. A jak se dovolená v Hammametu začala stávat dostupnější i pro méně majetné vrstvy, transformoval se Hammamet v nejnavštěvovanější prázdninové středisko v celém Tunisku. Původní středověké centrum, situované na malém poloostrově, se začalo moderní výstavbou rozrůstat. V současnosti se Hammamet táhne v délce několika kilometrů podél zdejších pláží. I v současnosti je však možné navštívit původní historické centrum.

Přístav Jasmine

Asi 6 kilometrů jižně od historického centra Hammametu se nachází přístav Port Yasmine. Středem této prázdninové oblasti, jež sestává prakticky výhradně z luxusních čtyř a pětihvězdičkových hotelů, je jachetní přístav. Podél pobřeží se tu táhne překrásná písečná pláž. Její šířka dosahuje v některých místech úctyhodných dvou stovek metrů. Protože se jedná o moderní letovisko, typické plážové lenošení a odpočinek není jedinou aktivitou, kterou je v Port Yasmine možné během dovolené provozovat. V nabídce je řada vodních a plážových sportů. Turisté, kteří chtějí u moře strávit aktivní dovolenou, jsou tady na správném místě.

Potápění

K nejoblíbenějším aktivitám, a to nejen v oblasti Port Yasmine, patří potápění. Zájemci o tento moderní sport mají možnost vyzkoušet si nenáročné ponory v několika potápěčských centrech. Zkušenější potápěči pak určitě využijí možnosti vypravit se na náročnější ponory dále od břehu. V oblasti Hammamet se dá pod vodou obdivovat několik vraků potopených lodí. Ty klesly na dno nejčastěji v období druhé světové války. To bylo Tunisko dějištěm bojů mezi německou a britskou armádou.

Aquapark Flipper

Rodiče, kteří se rozhodli vzít sebou na dovolenou do Tuniska i své děti, určitě uvítají možnost navštívit vodní zábavní park Flipper. V tomto aquaparku mají návštěvníci k dispozici řadu klouzaček, tobogánů a dalších vodních atrakcí. Je téměř jisté, že si tu spoustu zábavy užijí nejen děti, ale i jejich dospělý doprovod.

Centrum

Návštěvníci oblasti Hammamet, kteří mají zájem poznat i něco více než jen bezprostřední okolí svého hotelu, by se měli určitě vypravit na návštěvu již zmíněného historického centra Hammametu. Až do dnešních dnů se tady zachovala spousta budov, odkazující na dávnou historii a kulturu této části severní Afriky. Obdivovat je možné kupříkladu medinu z 15. století, která celému městu dominuje. I v současnosti je tu možno shlédnout až 2 metry tlusté zdivo. To kdysi chránilo před útoky zvenčí obyvatele původního Hammametu. Na místě, kde dříve uvnitř hradeb fungovalo tržiště, je dnes možné nakoupit nejrůznější zboží od kožených výrobků přes keramiku až po suvenýry. Příjemně posedět pak mohou turisté zajít na Kasbah. Ten dříve sloužil jako sídlo zdejšího guvernéra.

Pupput

Zájemci o historii by se pak určitě měli vydat shlédnout pozůstatky římského města Pupput. I když se toto archeologické naleziště v záplavě současných hotelů celkem obtížně hledá, se zde dají vidět kupříkladu ruiny domu z 5. století. Není bez zajímavosti, že v Hammametu se nachází i vila miliardáře George Sebastiana. V ní přebýval i bývalý předseda britské vlády Winston Churchill, který právě zde, asi 2 kilometry západně od centra města Hammametu, sepisoval své paměti.

Tags : Tunisko ,   Hammamet