Kouzelný ostrov Zakynthos

Populární Zakynthos

Oblíbený řecký ostrov Zakynthos, na který každým rokem přilétají desetitisíce turistů z celého světa, se nachází necelých 20 kilometrů západním směrem od peloponéského pobřeží. Ostrov Zakynthos je také znám pod svým italským jménem Zante. Občas je možné se setkat i s dřívějším názvem Levanta. Reliéf ostrova je především hornatý a díky četným srážkám hlavně v zimním období je plný zeleně.

Hornatá charakteristika ostrova Zakynthos jej předurčuje jako místo, kde tráví dovolenou aktivní jedinci a sportovci, pro které by byla dovolená strávená válením se na pláži u moře jedním velkým utrpením. Pobyt na ostrově Zakynthos si tak bezezbytku užijí především příznivci pěší nebo horské turistiky. Líbit se tu samozřejmě bude také cyklistům. Na silniční kola zde terén moc příhodný není, ale jezdci na horských kolech mohou na Zakynthosu strávit téměř dokonalou letní dovolenou. Zdejší členitý terén uspokojí jak rekreační jezdce, tak i zkušené bikery.

Historie ostrova

O Zakynthu se ve svých spisech zmiňuje již Homér. Podle něj byl ostrov osídlen družinou prince Zakyntha, Dardanova syna. V pozdější době pak ostrovu vládla známá postava starověku, rodák původně z Ithaky Odysseus. Dle bájí byl Zakynthos oblíbeným místem boha Apollóna.

Ostrov želv

Turisty velmi oblíbenou ostrovní atrakcí je vzácná mořská želva caretta caretta. Ta v zakynthoském zálivu Laganas a blízkém okolí každoročně klade v období od června do srpna svá vejce. Protože se jedná o kritiky ohrožený druh středomořské želvy, místní úřady zavedly přísná opatření na její ochranu. Turisté, kteří přiletí na dovolenou na Zakynthos právě v období hnízdění želv, musí počítat s některými omezeními. Ty zahrnují i zákazu přístupu na některé pláže nebo omezení možnosti použití některých pláží po západu slunce.

Pláž Navagio

K nejznámějším a také nejfotografovanějším místům na Zakynthu patří bezpochyby pláž Ztroskotání Navagio. Pláž není z pevniny přístupná. Jediným způsobem, jak se na ni mohou turisté dostat, je po mořské hladině. Výlet na pláž patří k nezapomenutelným zážitkům z dovolené na Zakynthu. A to nejen kvůli možnosti vykoupat se v blankytně modrých vodách moře, ale jistý nádech romantiky a dobrodružství mu dodává i rezivějící vrak pašerácké lodi Panagiotis.

Modré jeskyně

Oblíbeným výletním místem na ostrově jsou i Modré jeskyně. Jejich název dokonale vystihuje scenerii, která na turisty při pohledu z lodi čeká. Při slunečném počasí, které je na ostrově Zakynthos téměř samozřejmostí, hraje mořská voda snad všemi odstíny modré barvy. Přístup do většiny z jeskyní je opět možný pouze z moře. Některé jsou ale přístupné i od větrných mlýnů ze Skinari.

Pláže a koupání

Další z oblíbených pláží na ostrově Zakynthos je Gerakas. Její zvláštností je skutečnost, že lokalita na jejím konci, na úpatí malého kopce zasahujícího do moře, se hojně využívá k blahodárným bahenním koupelím.

Další aktivity

Tím ale zásoba turisticky atraktivních míst na ostrově Zakynthos rozhodně nekončí. Jako místo, kde stráví svou letní dovolenou, si ho vybírají také příznivci šnorchlování a potápěči. Ve vodách kolem ostrova je totiž možné pod hladinou pozorovat neobvyklé skalní útvary i poutavé přírodní scenérie. Oblíbeným místem je malá jeskyně na ostrůvku Marathonissi. V ní je možné spatřit k lidem velmi přátelskou skupinku tuleňů středomořských.

Oblíbenou tečkou za aktivně nebo naopak odpočinkem stráveným dnem bývá pozorování malebných západů slunce. Nejlepším místem je prý maják Keri na samém jižním cípu ostrova. A když se žhnoucí sluneční kotouč schová za horizont, není lepšího zakončení dne než lahodná a chutná večeře v některé z mnoha místních taveren a restaurací.

Tags : Řecko ,   ostrov ,   Zakynthos