Smaragdový ostrov Korfu

Ostrov básnířky Sapfó

Ostrov Lesbos, na kterém se narodila mimo jiné antická básnířka Sapfó, se nachází ve východní části Egejského moře. Kromě obligátních písečných pláží, které na ostrov Lesbos lákají asi většinu turistů, se Lesvos, jak se ostrovu také někdy říká, vyznačuje i jedinečnou přírodou. Návštěvníci ostrova Lesbos tady najdou divoké piniové lesy stejně tak jako rozlehlé olivové háje. Ostrov je bohatý na horké termální prameny a ve vnitrozemí Lesbu mohou turisté narazit na tradičním vesničky a městečka. Podél pobřeží se tyčí zbytky středověkých hradů a vnitrozemí ostrova Lesbos je porostlé bujnými lesy pinií. Překrásné pláže na pobřeží, průzračně čisté moře, tradiční atmosféra řeckého ostrova a přívětiví lidé jsou nejčastěji uváděnými důvody, proč turisté na ostrov Lesbos cestují často opakovaně.

Vulkanická činnost

Podobně jako další ostrovy v Egejském moři, i Lesbos vznikl díky sopečné činnosti. Tuto aktivitu tady připomíná mimo jiné řada horkých termálních pramenů. Východní část ostrova Lesbos je hornatá a nachází se tady největší olivové háje na světě. Někdo si dal práci stromy spočítat a údajně vyšlo téměř 15 milionů stromů. Takové množství olivovníků pohromadě se nikde jinde na světě nevyskytuje.

Pláže

Na dovolenou k moři na Lesbos cestují turisté, stejně jako na další ostrovy v Egejském moři či západně ležícím Jónském moři, především kvůli zdejším plážím. Protože je Lesbos rozlehlým ostrovem a jeho pobřeží dosahuje délky více než 350 kilometrů, možností ke koupání je zde skutečně mnoho. Desítky jak písečných, tak i oblázkových plážích jsou k nalezení ve všech částech ostrova. 12 z nich se dokonce může pyšnit oceněním Modrou vlajkou.

Agios Isidoros

Jedna z nejznámějších pláží na ostrově Lesbos s názvem Agios Isidoros se nachází na jeho jižním pobřeží. Její povrch je tvořen směsicí oblázků a hrubšího písku a pláž je z pohledu turistiky dobře vybavená. Její délka dosahuje téměř jednoho kilometru a turisté zde mají možnost zajít na něco dobrého do některé z taveren. Ty přijdou vhod v případě, kdy návštěvníci pláže Agios Isidoros dostanou hlad.

Plomari

Asi kilometr západně od pláže Agios Isidoros leží letovisko Plomari. Přímo u něj se rozkládá pláž Plomari Beach, která na pláž Agios Isidoros přirozeně navazuje. Její povrch je tvořen pískem a díky mírnému vstupu do vody se tady bude líbit zejména rodinám s malými dětmi, stejně jako méně zdatným plavcům. Ve své západní části, přímo u letoviska Plomari, může být pláž poměrně frekventovaná. Ovšem směrem k Agios Isidoros už tolik koupajících se turistů nepotkáte. Na rozhraní pláží Plomari a Agios Isidoros se nachází řecké muzeum ouza.

Petra

V zálivu na severním pobřeží ostrova Lesbos se v délce asi půl kilometru táhne pláž Petra. Jde o jednu z nejpopulárnějších pláží na Lesbu a je dobře turisticky vybavená. Návštěvníci si tady mohu zapůjčit plážová lehátka a slunečníky a v blízkosti je několik taveren. Na pláži Petra se bude líbit i potápěčům, protože v blízkosti se nachází potápěčská základna. Turisté na pláži Petra mohou využít i sprchy se sladkou vodou.

Vatera

Úžasná sedmikilometrová pláž s povrchem z jemných oblázků se nachází na jižním pobřeží ostrova Lesbos nedaleko letoviska Vatera. Právě podle vesničky, ležící v její západní části, dostala pláž Vatera své jméno. Díky velkorysým rozměrům je, a to především ve východní části, pláže Vatera i uprostřed hlavní turistické sezóny liduprázdná. Turisté, kteří neradi tráví svou dovolenou u moře na přeplněných plážích, se tu budou cítit jako v ráji. Celková délka pláže Vatera přesahuje 7 kilometrů a je jednou z pláží ostrova Lesbos, která se pyšní oceněním Modrou vlajkou.

Molyvos

Severně od pláže Petra, ve vzdálenosti asi dvou kilometrů, se nachází téměř kilometr dlouhá pláž Molyvos. Povrch pláže Molyvos tvořím jemné oblázky a i tato pláž se může pyšnit oceněním Modré vlajky. Pláž dostala jméno Molyvos podle přístavu, nacházejícího se nedaleko severního konce pláže a blízkého městečka. Pláž Molyvos je dobře vybavená a její návštěvníci tady budou moci vyzkoušet nebo se věnovat nejrůznějším vodním a plážovým sportům.

Termální prameny

Zajímavostí ostrova Lesbos jsou již zmiňovaném horké prameny. Ty mají léčivé účinky a na ostrově jejich možné najít několik desítek. Vyvěrají prakticky v každém regionu. V severozápadní části ostrova Lesbos se nachází oblast Thermi. Zdejší prameny byly vyhlášené už ve starověku a mají příznivé účinky na problémy s pohybovým aparátem a také kožní choroby. Nejznámější zdejší prameny jsou Loutropoleos a Eftalou. Jejich voda dosahuje teploty více než 43 stupňů Celsia. Na východě ostrova Lesbos, v zálivu Geras, leží bývalé turecké lázně. Teplota vyvěrající vody v této části Lsbu nedosahuje ani 40 stupňů. Ovšem na západě, nedaleko městečka Polichnitos, je k nalezení pramen s vodou dosahující teploty 90 stupňů Celsia. Jde o jeden z nejteplejších termálních pramenů v celé Evropě.

Hlavní město Mytilene

V jihovýchodní části ostrova se nachází jeho hlavní město a současně největší přístav Mytilene. Kromě skutečnosti, že jde o nejlidnatější město na ostrově Lesbos, je i zdejším kulturním centrem. Mytilene je známé svou univerzitou a celkem zde žije téměř 30.000 lidí. Dominantou města Mytilene je byzantská pevnost, která tu byla postavena už ve 14 století. Do současnosti prošla mnoha rekonstrukcemi a z původní stavby toho už moc nezbylo. Pevnost se nachází na kopci nad městem a z její hradeb je krásný výhled nejen na město Mytilene, ale i po širším okolí. Ve městě Mytilene je též možné navštívit muzeum moderního umění, které vystavuje díla kupříkladu známého Picassa.

Římský akvadukt

Asi tři kilometry severozápadně od hlavního města se nalézá starý římský akvadukt. Ten leží jen několik stovek metrů od vesničky Moria. Tato úžasná stavba pochází z druhého nebo třetího století našeho letopočtu. Původně spojoval městečko Agiasos s městem Mytilene a hlavní město ostrova zásoboval vodou. I když z původní stavby zbylo už jen pár oblouků, dodnes je možné obdivovat zručnost starověkých stavitelů.

Zkamenělý les

Nedaleko vesničky Sigri, nacházející se na nejzápadnějším výběžku ostrova přímo proti ostrůvku Megalonisi, je možné navštívit zkamenělý les. Prehistorické jehličnaté stromy, které dorůstaly výšky i přes sto metrů, jsou staré více než 20 milionů let. Vulkanická činnost pohřbila tyto stromy pod silnou vrstvou popela a dřevo postupem času zkamenělo. Deště a další přírodní vlivy však během milionů let popel odplavily a zkamenělé kmeny opět spatřily světlo světa. Zkamenělý les na ostrově Lesbos je druhým největším na světě a dostal se i na Seznam světového dědictví organizace UNESCO.

Něco pro každého

Vůbec nezáleží na tom, zda turisté při cestě na ostrov Lesbos očekávají krásné pláže, průzračně čisté moře a skvělé koupání, nebo míří za rozmanitou přírodou či historickými památkami. Ostrov Lesbos má pro každého něco. A jako jeden z mála ostrovů v Egejském moři si až do současnosti zachoval původní řeckou atmosféru. Kdo si chce užít moře a pláže, cestuje na Lesbos během léta. Kdo chce naopak poznávat přírodu, historii nebo kulturu ostrova, volí pro cestu spíše jaro či podzim.

Tags : Řecko ,   ostrov ,   Korfu ,   Kerkyra