Bájný ostrov Santorini

Obecně o Santorini

Ostrov Santorini je jedním z nejznámějších řeckých ostrovů. Do povědomí turistů, cestovatelů a romantiků se zapsal pod jménem Théra. To je ve skutečnosti jméno jeho předchůdce, zničeného výbuchem vulkánu. V současnosti je znám spíše pod novověkým názvem Santorini.

Santorini je součástí řeckého souostroví Kyklady a leží prakticky uprostřed Egejského moře. Nejde o nijak velký ostrov. Jeho rozloha činí jen něco málo přes 70 kilometrů čtverečních. Současné Santorini je v podstatě propadlý vrchol původního vulkánu, zatopený mořem. Jeho obvodové části obklopují velmi hlubokou lagunu. Nad mořskou hladinu dnes ční pouze okraje kráteru. Ty se šplhají do výšky přes 200 metrů.

Oblíbená letní destinace

Čím si ostrov získal takovou popularitu? Především svými nádhernými plážemi a křišťálově čistou mořskou vodou v okolí ostrova. Dále pak působivou a nezaměnitelnou ostrovní architekturou a zábavou trvající až do časných ranních hodin. V neposlední řadě též i klidnými místy, skrytými před davy turistů.

Ostrov Santorini často vyhledávají milovníci vodních hrátek a obligátní relaxace a odpočinku na plážích. Therské pláže mají rozmanitý povrch a liší se také barvou písku nebo oblázků. Největší z pláží na ostrově se nacházejí na jihu a východě ostrova. V jeho severní části jsou k nalezení spíše méně vyhlášené pláže. Ty jsou současně pochopitelně mnohem klidnější a ne tak přelidněné. Některé z nic jsou pojmenovány podle své převládající barvy. Turisté se tak mohou na Santorini opalovat například na Rudé či Bílé pláži.

Pěší turistika

Na Theru ovšem turisté necestují pouze kvůli koupání a slunění se v paprscích horkého středomořského slunce. Santorini je také dovolenkovým rájem pro příznivce pěší turistiky. Jeho návštěvníci se mohou dlouhé hodiny toulat po hornatém povrchu ostrova. Ten je místy až neuvěřitelně pustý. Nejvyšším vrcholem na Santorinin je Profitis Ilias. Nadmořská výška této hory činí slušných 567 metrů.

Kam za poznáním?

Za návštěvu stojí i tak zvané řecké Pompeje. Tak se tady velmi často nazývá vesnička Akrotiri. V její těsné blízkosti totiž archeologové našli město zasypané sopečným popelem. Zajímavým výletním místem je též malebné přímořské letovisko Kamari včetně nedalekého Muzea vína.

Dalším zajímavým místem pro výlet je hlavní město ostrova Fira. Ta je plná obchůdků se suvenýry a lidovými výrobky. Kdo se rád baví, na toho čeká na Santorini celá řada barů, diskoték a klubů. Zdejší turistickou atrakcí je také Galerie výtvarného umění Mati. V ní lze vidět obrazy, sochy a šperky inspirované lidským tělem.

Kdo patří k obdivovatelům řecké architektury, nebude se na Santorini rozhodně nudit. V obcích a vesničkách rozesetých po celém ostrově je možné vidět tradiční bílé domky, ale také půvabné kostelíky s modrými kopulemi, četné zvonice a klikaté uličky s typickými strmými schodišti.

Tags : Řecko ,   ostrov ,   Santorini