Dubaj

7 emirátů

Spojené arabské emiráty mají rozlohu jen o něco málo větší než Česká republika a k nalezení jsou ve východní části Arabského poloostrova. Na pevnině hraničí východně s Ománem a jižní hranici má společnou se Saúdskou Arábií. Více než polovina území Spojených arabských emirátů se rozkládá v poušti Rub al-Chálí. V minulosti bylo území Spojených arabských emirátů, kterému se říkalo Smluvní Omán, součástí Britského impéria. Teprve počátkem sedmdesátých let minulého století vznikla federace 7 nezávislých emirátů. Každý z nich má svého vlastního panovníka a pro většinu cestovatelů nejen z České republiky jsou v současnosti Arabské emiráty symbolem luxusní dovolené. Největším z emirátů je Abu Dhabi. Turisté však znají spíše až druhý emirát v pořadí Dubaj. 5 zbývajících emirátů podle velikosti je Sharjah, Ras al Khaimah, Fujairah, Ajman a Umm al Quwain.

Město Dubaj

Není bez zajímavosti, že kromě skutečnosti, že Dubaj není největším z Emirátů, není ani nejbohatším. Zásoby ropy tu totiž nejsou nijak velké. Prosperita emirátu Dubaj je ale založena na obchodu a finančních investicích. Největším městem emirátu je stejnojmenné hlavní město Dubaj. Město Dubaj je současně největším městem v celých Arabských emirátech. V Dubaji se též nacházejí jedny z nejznámějších budov celých Arabských emirátů. K ikonickým dubajským stavbám patří třeba jediný sedmihvězdičkový hotel na světě s názvem Burj al Al Arab. V Dubaji je taktéž k vidění nejvyšší budova světa Burj Chalifa. Ta se šplhá do úctyhodné výšky 828 metrů. Podél pobřeží emirátu Dubaj byly také vybudovány desítky umělých ostrovů, které svým tvarem připomínají například palmu nebo světadíly.

Záliv Khor Dubai

Původní osídlení v oblasti současného města Dubaj bylo situováno podél zálivu Khor Dubai. Záliv zasahuje více než 10 kilometrů směrem do pevniny a jeho délka přesahuje 30 kilometrů. V současnosti je ale záliv znám spíše pod názvem Dubai Creek. Zdrojem obživy původních obyvatel byl nejen rybolov, ale třeba i lov perel. Z původně malé vesnice se postupem času stalo městečko, které mělo ještě na začátku 19. století jen asi tisíc obyvatel. Drtivá většina domů ve městě byla tou dobou postavena pouze z hlíny. Jak Dubaj vypadala v minulosti se mohou turisté dozvědět v Dubajské muzeu, kde je několik takových staveb k vidění.

Přístav

Původní obyvatelé Dubaje byli odjakživa spojeni s mořem. Významným přístavem se Dubaj stává na začátku 20. století. To zde kotvily obchodní lodě, plující nejen po Perském zálivu, ale i třeba do Afriky nebo dokonce Indie. Původní záliv Khor Dubai prošel za poslední století mnoha úpravami. V první řadě byl prohlouben a rozšířen. V současnosti kotví po jeho obou stranách stovky nejrůznějších plavidel. Dubaj bývá občas srovnávána s italskými Benátkami, neboť přítomnost moře je zde patrná téměř na každém kroku. Co se ekonomiky a prosperity, tak snese Dubaj srovnání třeba s Hong Kongem nebo Singapurem.

Modernizace

Ropa byla v regionu emirátu Dubaj objevena až na konci 60. let minulého století. Příjme z těžby ropy investoval tehdejší panovník do zlepšení infrastruktury města a dějiny potvrdily, že se tento osvícený vládce rozhodl správně. Jen je trochu škoda, že se během překotné výstavby a modernizace Dubaje nebraly ohledy na jeho historii. Většina starších budov byla srovnána se zemí a stržena. Proto jsou původní domy, často s typickými větrnými věžemi na ochlazování, k vidění už jen v dubajském muzeu.

Pevnost Al Fahidi

Nejstarší budovou v Dubaji je pevnost Al Fahidi. Ta byla postavena na začátku 19. století a na rozdíl od většiny soudobých budov, jejichž hlavním stavebním materiálem byla hlína, je pevnost postavena z korálového kamene. Na délku měří více než 40 metrů a je 30 metrů široká. Nejstarší ze tří věží pevnosti Al Fahidi má na výšku téměř 13 metrů a průměr 5 metrů. Pevnost byla panovníkovou rezidencí a současně sloužila jako bezpečnostní úkryt pro obyvatelé Dubaje. Na rozdíl od spousty dalších historických budov, které nepřežily období modernizace, se pevnost zachovala takřka nedotčená. A dokonce byla v devadesátých letech minulého století pečlivě restaurována. V současnosti hostí pevnost Al Fahidi muzeum, kde se mohou jeho návštěvníci seznámit s historií Dubaje. Figuríny v životní velikosti připomínající život dávných obyvatel této části Arabského poloostrova.

Cesta přes záliv

Nejstarší čtvrti v Dubaji jsou Deira, Shindaga a Bur Dubaj. Ty leží na opačných březích dubajského zálivu a ještě v polovině minulého století byla jedinou možnou cestou mezi nimi plavba lodí po hladině Khor Dubai. Až teprve začátkem šedesátých let byly oba břehy spojeny mostem Al Maktúm. V 70. letech pak přibyly další mosty a dokonce i tunel.

Dubajské unikáty

Jak již bylo napsána dříve, jedním ze symbolů turisticky nejznámějšího emirátu Dubaj je hotel Burj al Arab. Ten svým tvarem připomíná plachtu typických arabských plachetnic a stojí přímo na písečné pláži. O tom, že jede o nejluxusnější hotel světa, nemůže nikdo pochybovat ihned po vstupu do budovy. Interiéry jsou bohatě zdobené zlatem a dalšími vzácnými materiály. Kromě hotelu Burj al Arab se v Dubaji nalézá i kupříkladu největší akvárium na světě. V jeho expozici je možné pozorovat i třeba žraloky a rejnoky. V Dubaji se dá dokonce i lyžovat. A to i přesto, že teplota vzduchu se zde pohybuje nad 30 stupňů Celsia. Lyžařský areál Snow World totiž ukrývá sjezdovku, která má na délku více než čtvrt kilometru a je v provozu i uprostřed horkého léta.

Deira

Již zmiňovaná dubajská čtvrť Deira se bude určitě líbit milovníkům zlata a šperků. Právě v Deiře totiž leží proslulý Gold Souk neboli Zlatý trh. Na poměrně malé ploše je tady v provozu více než 250 zlatnických a šperkařských dílen. Ty lákají k nákupům svých výrobků nejen turisty, ale i obchodníky z celého světa. Ceny jak za zlato, tak i za drahokamy, jsou tady velice příznivé. A tak je nasnadě, že Gold Souk je velmi rušný místem.

Ferrari World a další

V Dubaji se určitě bude líbit i milovníků motorsportu. Kromě slavného okruhu pro závody Formule 1 se zde nachází i velký zábavní park, která zde vybudovala italská automobilka Ferrari. Ten je pojmenován Ferrari World a příznivci maranellské značky se tady mohou dozvědět něco z historie automobilky. Pochopitelně jsou zde k vidění i nejnovější modely Ferrari. O zábavu je v Dubaji vůbec postaráno. Příznivci vodních radovánek mohou zajít užít si příjemný den do aquaparku YAS Waterworld, který se už ale nachází na území emirátu Abu Dhabi. K luxusu samozřejmě patří i ušlechtilí koně. Ti pravidelně měří své síly na obrovském dostihovém závodišti v Dubaji.

Pláže

Většina turistů však míří do Arabských emirátů kvůli moři a odpočinku. Nejdelší pláží v Dubaji je 35 kilometrů dlouhá písečná pláž s názvem Jumeirah Beach. Ta nabízí svým návštěvníkům nekonečné možnosti zábavy. Aktivní jedinci se na ní mohou věnovat nejrůznějším vodními a plážovým sportům. Podél pláže bylo vybudováno několik golfových hřišť a za zábavou se dá zajít i do několika menších aquaparků.

Tags : Dubaj ,   Arabské ,   Emiráty