Neznámý ostrov Samos

Skvělá destinace pro dovolenou

Řecký ostrov Samos leží ve východní části Egejského moře nedaleko tureckého letoviska Kusadasi. Svým návštěvníkům nabízí vše, co si mohou od dovolené na řeckém ostrově přát. Spousty romantických pláží s minimem návštěvníků, strmé hory ve vnitrozemí, četné antické památky a staré kláštery. Stejně tak množství typických restaurací a kaváren, nabízejících lahodné pokrmy a pití.

Vzhledem k rozloze Samosu tu jeho návštěvníci najdou jak moderní a rozvinutá letoviska, v nichž poskytují své služby komfortně vybavené hotely a další ubytovací zařízení, tak také malé penzionky v zastrčený v rybářských vesničkách u malých a zastrčených pláží, kde široko daleko nenarazíte na další turisty. Podél pobřeží se nachází více než 100 pláží. A tak si tady každý návštěvník ostrova Samos může najít tu, která bude dokonale odpovídat jeho požadavkům.

Letoviska Samu

Romantickým duším se bude určitě líbit na východním cípu Samu, směřujícím k Turecku. Zde je pobřeží poměrně členité. Vzhledem k orientaci na turecký záliv je tady hladina moře po většinu času velmi klidná. Na pobřeží se mohou turisté slunit a odpočívat na desítkách malých plážiček, omývaných průzračně čistou vodou Egejského moře. Tato oblast platí za nejklidnější region na ostrově Samos.

O něco blíže k mezinárodnímu letišti leží dvě letoviska, Psili Amos a Poseidonio. Obě nabízejí vedle ubytování také nádherné pláže. Ta v Psili Amos dokonce patří k nejhezčím plážím nejen na ostrově, ale v celém Řecku. Nedaleko letiště pak na jihovýchodním pobřeží leží vůbec nejdelší zdejší pláž. Ta měří na délku téměř 5 kilometrů.

Něco pro dobrodruhy

Dovolená na Samu se bude líbit i dobrodružnějším povahám. Pro ně je ideální oblastí jeho jižní část. V těchto místech se dají podél značně členitého pobřeží najít naprosto izolované pláže. Na nich budou mít jejich návštěvníci dokonalé soukromí. Problémem může být doprava. Pobřeží tady střídají poměrně strmé hory a k mořské hladině je potřeba sejít nebo sjet značný výškový rozdíl. Ideálním dopravním prostředkem do této části ostrova Samos jsou čtyřkolky nebo terénní automobily.

Pláže a letoviska ostrova Samos

K nejznámějším plážím jihu Samosu patří Tsopela, jež je obklopena poměrně strmými útesy. Z klikaté silnice, vedoucí na jih, je potřeba sjet ještě několik stovek metrů až k moři. Podobných pláží, jako je tato, se na jižním výběžku Samosu nachází hned několik. Něco málo přes kilometr od pobřeží leží malý ostrůvek Samiopoula. Na něj pravidelně vyjíždí trajekty z městečka Pythagoreio. Nebo je možné si zapůjčit člun a vydat se na výlet k ostrovu na vlastní pěst.

Dále na západ pak leží městečko Pefkoss a na břehu asi 10 kilometrů širokého zálivu se nalézá středisko Kampos. To je hlavním turistickým centrem této části ostrova. Přímo ve městě mají návštěvníci letoviska k dispozici městskou pláž. Ta má na délku asi 400 metrů a je dobře přístupná. Ačkoliv leží u známého letoviska, nebývá ani během hlavní turistické sezóny nijak přeplněná.

Sever ostrova Samos není tak navštěvovaný jako jeho jižní oblasti, neboť je poměrně průmyslový a nenabízí turistům tolik romantiky jako jeho protilehlá strana.

Nejrušnějšími středisky na ostrově jsou jeho hlavní město Samos v severovýchodní části ostrova, na břehu asi kilometr širokého zálivu. Dále je jím Pythagoreio, starobylé město na jižním pobřeží. U něj bylo také vybudováno mezinárodní letiště. Zmínit je třeba také přístav Karlovasi na severozápadním pobřeží Samu.

Necelých 10 kilometrů od hlavního města Samos západním směrem leží městečko Kokkari. To bývá považováno za nejromantičtější letovisko na celém ostrově. Na pobřeží se nachází krásný rybářský přístav a pobřežní promenáda je lemována celou řadou restaurací, taveren a kaváren.

Noční život

Návštěvníci ostrova Samos, kteří se rádi baví nejen přes den, ale i v noci, by měli zaměřit do starobylého Pythagoreia. To je situováno na místě původního antického města Samos. Kromě celé řady hotelů, apartmánů a dalších možností ubytování tady návštěvníci Pythagoreia najdou nezbytnou turistickou vybavenost ve formě restaurací, taveren, kaváren, supermarketů a dalších obchodů. Milovníci historie tu pak mohou navštívit vykopávky antického přístavu.

Tags : Řecko ,   ostrov ,   Samos