Ostrov Kefalonia

Překrásná příroda

Řecký ostrov Kefalonia si musel na své objevení pro turistiku počkat poměrně dlouho. S premiérou úspěšného romantického filmu s názvem Mandolína kapitána Corelliho však zájem o Kefalonii prudce stoupl. V současnosti si tak ostrované na nezájem turistů rozhodně stěžovat nemohou. Kromě jedinečných exteriérů, které byly použity nejen ve zmiňovaném filmu, láká Kefalonia i na další přírodní krásy. K nim určitě patří zdejší podmořské jeskyně a samozřejmě překrásné pláže podél pobřeží Kefalonie.

Oblíbené lokace filmařů

Řecko, a zejména jeho ostrovy, jsou vůbec pro filmaře atraktivní. Vždyť i kupříkladu veleúspěšný muzikál Mamma Mia byl natáčen na řeckých ostrovech. V případě Mamma Mia sice nešlo od Kefalonii, ale o ostrovy Skiathos a Skopelos, ale i tak jde o jasný důkaz, že Řecko je pro filmaře atraktivní. Poté, co se Kefalonia objevila na plátnech kin, zájem o ní coby turistickou destinaci vzrostl. V dnešní době přilétají nebo připlouvají na Kefalonii desetitisíce turistů ze všech koutů Evropy, aby na zdejších plážích strávili příjemnou dovolenou. Někteří z nich se pak vydávají za poznáním kultury a atmosféry Kefalonie do vnitrozemí ostrova.

Největší v Jónském moři

Kefalonia je, co do velikosti, šestým největším řeckým ostrovem. V jónském souostroví na západě Řecka, kde se nachází, je ostrovem největším. Na délku má téměř 40 kilometrů a její šířka se pohybuje kolem 20 kilometrů. Asi 3 kilometry široký mořský průliv odděluje Kefalonii od menšího ostrova Ithaka. Rozloha Kefalonie, přesahující 700 kilometrů čtverečních, je dostatečnou zárukou, že ani při takovém množství turistů, jež tento ostrov každým rokem pojme, si tady návštěvníci Kefalonie nebudou připadat jako na typicky exponovaných místech ve Středomoří. Snad jen ty nejznámější pláže na ostrově mohou být uprostřed hlavní turistické sezóny až příliš rušné. I turisté, kteří mají zájem o to koupat se a opalovat na pláži víceméně v soukromí, budou mít na ostrově Kefalonia široké pole působnosti.

Historie

Ostrov Kefalonia byl pojmenován po antickém hrdinovi Kefalovi. Kefalos získal ostrov jako dar od krále Amfitryóna za dobré služby. Osud Kefala, podobně jako dalších antických hrdinů, byl velice pohnutý. Manželkou Kefala byla krásná Prokrida. Do Kefala se však zamilovala i bohyně červánků Éós. Ta jej odvlekla do svého paláce až na konci světa. svést kefala si ji ale nepodařilo a tak jej následně musela propustit. Při jedné ze svých loveckých výprav však Kefalos nešťastnou náhodou zabil svou manželku. Ta se skrývala ve křoví a Kefalos ji omylem považoval za lovnou zvěř. A proto, aby se od tohoto činu očistil, vstoupil do služeb krále Amfitryóna a za vítězství ve válce po jeho boku dostal ostrov, jenž pojmenoval Kefalénie.

Argostoli

Hlavním městem Kefalonie je Argostoli. Město to leží na jižním pobřeží Kefalonie, v asi 4 kilometry širokém zálivu. Při pohledu od moře z jihu každého upoutají bílé domky, terasovitě vyskládané ve svahu. Na první pohled by se chtělo říci, že určitě jde o staré stavby, jež zde vznikaly několik staletí. Opak je však pravdou. Kefalonia a zejména Argostoli bylo na začátku 50. let minulého století postiženo ničivým zemětřesením. Většina městských budov tuto přírodní katastrofu nepřežila. Ostrované tak byli nuceni město postavit téměř od základů. Není bez zajímavosti, že ničivým silám zemětřesení uniklo z celého Argostoli pouze náměstí a kostel. Více informací o této přírodní katastrofě se mohou zájemci dozvědět ve zdejším muzeu.

Hory na Kefalonii

Povrch Kefalonie tvoří z větší části hory. Turisté, kteří rádi kombinují pobyt u moře a lenošení na plážích s výlety do vnitrozemí, si budou moci na Kefalonii naplánovat během své dovolené několik zajímavých horských túr. Na ostrově Kefalonia se mimochodem nachází i vůbec nejvyšší hora Jónských ostrovů. Ta nese název Megas Soros. Návštěvníci Kefalonie ji najdou v jižní části ostrova. Je totiž součástí pohoří Ainos. Z nadmořské výšky 1.600 metrů, které hora Megas Soros dosahuje, budou mít turisté nádherný výhled nejen po celé Kefalonii, ale i na další Jónské ostrovy. Za dobré viditelnosti se pak dá dohlédnout až na řeckou pevninu. Ta leží ve vzdálenosti asi 40 kilometrů od Kefalonie.

Diův chrám

Podobně jako ke spoustě dalších atraktivních míst v Řecku, i k vrcholu Megas Soros se váží starověké legendy. Jedna z nich praví, že na vrcholku hory stál chrám, jenž patřil nejvyššímu z bohů Diovi. Ve skutečnosti se pochopitelně na vrcholu hory Megas Soros žádné pozůstatky jakéhokoliv chrámu nenašly. Ale i tak je třeba uznat, že pokud tady Zeus svůj chrám měl, bezpochyby odtud měl překrásný výhled po okolí.

Katavothres

Severně od hlavního města Kefalonie Argostoli se nachází slavné vodní mlýny Katavothres. Lopatková vodní kola zde byla v minulosti poháněna proudy mořské vody a její sílu tu staří Řekové využívali již od pradávna. Poměrně dlouhou dobu však bylo záhadou, kam voda z pobřeží vlastně proudí. Rozluštit tuto záhadu se vědcům podařilo až teprve v 60. letech minulého století. Zjistilo se, že voda proudí soustavou podmořských jeskyní až do jezera Melissani u obce Karavomilos. Toto jezero leží ve vzdálenosti více než 15 kilometrů od Katavothres. Část z podzemí v tunelu je v současnosti přístupná turistům. Velké popularitě se tak těší projížďky na lodičkách skrze tyto zatopené jeskyně.

Jeskyně

K nejznámějším jeskyním na ostrově Kefalonia bezpochyby patří Dračí jeskyně. Její název v řečtině zní Drogarati a je k nalezení asi 3 kilometry jižně od přístavu Sami. Uvnitř mohou turisté spatřit krásnou výzdobu z krápníků, kterou tady za desetitisíce let vytvořila minerály nasycená voda. Zdejší krápníky jsou skutečně překrásné a unikátní. Jeskyně Drogarati má navíc výbornou akustiku. A tak jsou v ní pořádány i koncerty, jež se setkávají s vynikajícím ohlasem i mezi odborníky na akustiku.

Fiskardo

Nedaleko nejsevernějšího výběžku ostrova Kefalonia se nachází malebný přístav Fiskardo. V něm se bude určitě líbit všem zájemcům o řeckou historii. Zdejším historickým budovám se ničivé zemětřesení z padesátých let minulého století naštěstí vyhnulo. A tak je tady možné dokonale vnímat původní atmosféru starověkého Řecka. A protože Kefalonia patřila poměrně dlouhou dobu pod správu Benátské republiky, ve Fiskardu se dochovala řada budov, inspirovaných benátskou architekturou. Taverny okolo zdejšího malebného přístavu lákají k posezení a odpočinku.

Skala

Jen 2 kilometry od nejjižnějšího výběžku Kefalonie mohou turisté navštívit poklidné letovisko Skala. Řecké slovo skala lze do češtiny přeložit jako kotviště nebo dočasně využívaný přístav. Ostrované si v minulosti stavěli podél pobřeží jen jednoduché přístavy, které měly být ochranou vůči nájezdům pirátů. V případě, kdy se piráti přiblížili, se obyvatelé ostrovů stáli do bezpečí dále do vnitrozemí. Současně ale často nechávali pirátům v takových přístavech menší úplatky, které jim měly zaručit bezpečí. Je pravdou, že piráti se s takovými úplatky často spokojili a pluli dál. Současná Skala je oblíbeným prázdninovým střediskem s více než kilometr dlouhou písčito - oblázkovou pláží. Ta se sklání do průzračně čistých vod Jónského moře jen velice pozvolna. Proto si Skalu oblíbili zejména mladí rodiče, kteří s sebou na dovolenou do Řecka vzali i své ratolesti. Malé děti se tady mohou koupat v moři naprosto v bezpečí a užít si Jónského sluníčka a jemného písku pláže naprosto do sytosti.

Tags : Řecko ,   ostrov ,   Kefalonia