Tabarka

V Tunisku jedinečná

Tuniská Tabarka není typickým prázdninovým střediskem, jaké většina turistů na pobřeží Středozemního moře v Tunisku už tak nějak očekává. Na rozdíl od oblíbených turistických letovisek, jakými jsou Hammamet, Sousse, Monastir, Mahdia a samozřejmě i populární ostrov Djerba, který je k nalezení dokonce jen asi 100 kilometrů od hranice s Lybií ve východní části země, leží Tabarka jen necelých 20 kilometrů od hranice s Alžírskem v západní části země.

Spousta zeleně

Na rozdíl od výše jmenovaných prázdninových středisek na východním pobřeží Tuniska, které svou typickou atmosférou podtrhují ve svých návštěvnících vědomí, že se skutečně nacházejí v horké Africe, se Tabarka významně liší. Teploty vzduchu i vody v moři jsou tady nižší než třeba v Hammametu nebo Monastiru. A díky dostatku vláhy je tady i daleko více zeleně než na vyprahlém východně. Ačkoliv samozřejmě i Tabarka leží na africkém kontinentu, spousta stromů a keřů z ní činí příjemné letovisko pro letní horka.

Blízké hory

V blízkosti Tabarky se prakticky hned od mořského pobřeží zvedají ve směru do vnitrozemí hory. Ty také z velké části ovlivňují ráz zdejšího podnebí. Hory u letoviska Tabarka nejsou nijak vysoké. Jejich vrcholky leží ve výšce jen asi 500 až 600 metrů nad mořskou hladinou. Zelení porostlé svahy těchto hor však vytvářejí příjemné panorama, které nejlépe vynikne při pohledu od moře směrem na kontinent. O tom, že Tabarka skutečně netrpí nedostatkem vláhy tak jako východně ležící prázdninová letoviska, svědčí též skutečnost, že se v této části Tuniska vyskytuje poměrně dost potoků a říček.

Skvělá k turistice

Dovolená v Tabarce se bude líbit nejen jedincům, kteří rádi odpočívají na pláži u šumícího moře, ale také všem turistům, co rádi kombinují pobyt na plážích s výlety do vnitrozemí. Příjemné teploty a turistické stezky jen několik stovek metrů od hotelů předurčují Tabarku k dovolené i mezi aktivními jedinci.

Šnorchlování a potápění

Tabarka je vyhlášena též mezi milovníky šnorchlování a přístrojového potápění. Podél pobřeží Tabarky je v moři až neuvěřitelně čistá voda. Zdejší korálový útes tak určitě stojí za bližší prozkoumání. Je pravdou, že Rudé moře je na tom co do možností objevování ještě lépe, ale zejména ve srovnání s letovisky na východním pobřeží Tuniska je život pod hladinou v oblasti Tabarka skutečně bohatý. Egyptské Rudé moře je sice na podmořský život ještě daleko bohatší, ale Tabarka boduje na poli cestovního ruchu svými příznivými cenami. A také skutečností, že alespoň zatím nejde o nijak rušné letovisko. Pod vodou tady tak potápěči obvykle spatří jen několik svých kolegů. Velkou výhodou je, že většina potápěčských lokalit v oblasti Tabarka leží v hloubce od 2 do asi 10 metrů. Příjemné ponory tady tak zvládnou a určitě si i pořádně užiji i méně zkušení potápěči. A na své si zde bezpochyby přijdou i milovníci šnorchlování.

Letiště v blízkosti

Velkou výhodou Tabarky je i fakt, že jen necelých deset kilometrů východně od města leží mezinárodní letiště Tabarka Ain Drahem. Tudíž turisté, cestující na dovolenou do Tabarky, nemusejí z tohoto důvodu po příletu trávit dlouhou dobu transferem z letiště na své hotely, apartmány a další ubytovací zařízení. Většina ubytovacích kapacit je v oblasti Tabarky k nalezení na přibližně 7 kilometrů dlouhém pobřežním pásu. Ten se táhne od historického centra Tabarky na východ, směrem k tabarskému letišti.

Dlouhé pláže

Tabarka se mimochodem může pyšnit jednou z vůbec nejdelších plážích v celém regionu Středozemního moře. Asi 8 kilometrů východně od centra staré Tabarky, v místě, kde stojí poslední hotely, totiž zdejší pláž ještě nekončí. Ta se táhne v délce ještě téměř 20 kilometrů dále na severovýchod. Je nasnadě, že čím dále od Tabarky se turisté nacházejí, tím také budou mít okolo sebe méně a méně hotelů. Naopak přibývá více prostoru na pláži samotné. Jedinci, co si během pobytu u vody rádi užívají dostatku místa soukromí, se tady budou cítit jako v malém ráji na Zemi.

Rodinná dovolená

Podobně, jako v případě nejznámějších pláží na východě Tuniska, i povrch pláží podél tuniského severního pobřeží je z drtivé většiny tvořen jemným zlatavým pískem. Pláž přímo v Tabarce má na délku asi 3 kilometry. Je také dostatečně široká na to, aby ani uprostřed hlavní turistické sezóny nebyla nijak zásadně přeplněná. Mírný vstup do vody dělá z Tabarky atraktivní dovolenkovou destinaci pro rodiče, kteří se rozhodli vzít s sebou k moři své malé ratolesti.

Historie

Ani turisté, kteří nechtějí strávit celý svůj pobyt v oblasti Tabarka pouze na zdejší pláži či v hotelu, tady nepřijdou zkrátka. Historie Tabarky je bohatá a na časy dávno minulé tu dává jejím návštěvníkům vzpomenout hned několik zachovalých pamětihodností. Tou nejznámější je bezpochyby pevnost s názvem Genoese. Tato původně vojenská stavba byla postavena v 16. století. Tou dobou stála na malém ostrově, jenž leží jen asi 300 metrů od centra Tabarky. V současnosti je možné k pevnosti dojít suchou nohou, neboť byl ostrov někdy kolem poloviny 20. století propojen s pevninou umělým valem. Přímo naproti pevnosti se k nebi tyči takzvané Tabarské jehly. Jde o skalní útvary, dosahující výšky přes 20 metrů. Ty patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům v Tabarce.

Další aktivity

Aktivní jedinci si budou moci v průběhu pobytu v Tabarce zajít zahrát i třeba golf. K návštěvě totiž zve zdejší udržované golfové hřiště. Také nabídka nejrůznějších vodních a plážových sportů je tu dostatečně široká. A tak se tady turisté, kteří se chtějí během své dovolené věnovat některému z nabízených sportů, určitě nebudou nudit. Milovníci historie pak budou moci navštívit třeba ruiny starobylé římské pevnosti.

Tags : Tunisko ,   Tabarka